15 Feb 2017
Handleless modern bespoke kitchen

Project Description

The project – Handleless modern bespoke kitchen in waterfront apartment in Stone, Staffordshire. The brief was to turn what was a very small unusable space into something that not only looked visually pleasing, but was also functional.

The owners – Lee a company director and his partner Kerry a manager.

Their home – A two-bedroom modern penthouse waterfront property, in Stone, Staffordshire.

Room size – 2.6m x 2.4m

Designer – David Giles at Cedar and Rose

Cabinetry – Bespoke kitchen units with true-handleless doors, magic corners and integrated W/M, and F/F, price on application. Cedar and Rose.

 

Lee contacted us early in 2016 to indicate his intentions for their kitchen overhaul. They both had some ideas on what style they wanted and the requirements of being more functional but staying true to a modern looking kitchen, but without the gloss look of most modern kitchens.

Having worked with Lee and Kerry before on their second bedroom a few years previously, I knew their style and quickly came up with some ideas which was the spring board for arriving at the final design.

One thing was made clear from the outset, that because of the confines of the apartment, all the works would be carried out and completed whilst they went on holiday.

DESIGN SOLUTION – David, Kerry and Lee explain …

How was your working relationship with Cedar and Rose?

We’ve worked with David before, so we knew he’d get what we wanted to achieve. He’s always very professional, he respects our home when working and always leaves it tidy – hence why we went on holiday. He also knew how to deliver in reality what we were conveying in words to him for the overall appearance, with everything being made at their workshops really showed in the delivery and execution of the project.

You mentioned you went on holiday, during the project?

Yeah we left everything in their hands, and let them surprise us with our new kitchen when we got back. It’s safe to say that we absolutely loved what David had delivered for us.

How did the colour scheme come about?

Kerry admits, “it took me about a month to finally decide on a colour, we’d narrowed it down to two but in the end I am glad I took the extra time to think about it as it sets the room off”.

What makes the layout work?

David Explains – Kerry and Lee had a vague idea of what they wanted their new kitchen to look and function like. Kerry helped guide us in terms of the layout. Kerry initially was a bit apprehensive about having just two large drawers, but now she loves them as they are so practical.

Also we managed to squeeze a magic corner in and extending the wall units to the ceiling really helps maximise storage. Even by just adding a shallow wall unit between the boiler housing and fridge freezer to store Lee’s coffee, all helps to organise and manage their lifestyle and use of the kitchen more efficiently.

What do you like most?

Kerry and Lee –  We really like how the design makes our small kitchen seem much bigger, the clean lines and the end result.

David – I really like how this one turned out, with smaller spaces its much more difficult to achieve all of the clients brief, but we managed it and more on this one.

28 Jun 2016
Bespoke Shaker Kitchen

Project Description

The project – Bespoke shaker kitchen and dining room furniture. Internal wall removed to open up the kitchen diner. New French doors to lead out to new landscaped garden. Complete home automation installation in conjunction with refurbishment of the rest of the property.

The owners – Nathan a company director and his partner Sarah a managing consultant.

Their home – A three-bedroom mock Georgian farmhouse with attic gym, in Slough, Buckinghamshire.

Room size – 3.2m x 8.5m

Designer – David Giles at Cedar and Rose

Cabinetry – Bespoke kitchen units with traditional shaker in-frame doors, price on application. Cedar and Rose.

Project Budget – Undisclosed

Having driven past this property for a number of years when the for sale board went up Nathan and Sarah jumped at the chance of owning it. “We’d been on about what we’d do if it ever came up for sale”, Sarah recalls, “then it did. So it was all systems go”. Once they had the keys, they wasted no time in appointing a contractor to undertake all the heavy lifting and moving they needed. Once it was time for considering who to appoint for the finishing aspects of the work, Nathan contacted us at Cedar and Rose having seen previous work we had done. “Once I had spoken to David and had the initial meeting, I had no problem in instructing him to carry out the works we needed”.

The main body of the work was in the kitchen/diner but we have also had him compete other cabinetry through-out.

DESIGN SOLUTION – David Giles explains …

How did you begin the project?

One of the first things was to remove the internal wall between the kitchen and dining room, enabling more flow between areas and giving the feeling of more space and light.

How did the layout evolve?

This was a collaborative project. Nathan had lots of ideas and knew what he wanted. He needed Cedar and Rose to take his ideas and interpret them into a workable cohesive scheme, which didn’t dominate. There wasn’t a massive area to work with either so every cabinet was made and placed to exactly the way Nathan wanted to store and use the whole space. Hardboard templates were also used to enable them to see the footprint the units and dining table would create.

Tell us about the materials?

We wanted a cohesive flow from the kitchen/dining room, to the hallway and outside space. Natural limestone in a hued beige finish kept the pallet light, with underfloor heating allowing no obstructions with radiators. For the cabinetry we used birch ply, which is so robust you can build planes and boats. The contrast of this material against the painted in-frame doors, adds some warmth and depth when they are open. Stralata granite worktops and upstands were chosen for their colour hues from the door colour and durability.

Was it essential to include plenty of storage?

Yes it was. We were presented with a list of storage needs, from the concealed Vitamix, to exactly where the tea and coffee were to be stored. All the units are unique and the most important aspect to get right was all the tall bank of units having exactly the same size door. This threw up a few design challenges, with what was required to be housed in them, but we achieved it and stops your attention being drawn to them when entering and sat in the dining room.

What do you like most?

Now that we have finished the rest of the cabinetry in the dining room – I love the way the whole space, just works. We were limited on space to achieve all the elements, 6 seating dining space, spacious practical kitchen, casual dining and entertaining. But together with Nathan’s input, everything just sits right.