Bespoke Shaker Kitchen

The Details

Project Description

The project – Bespoke shaker kitchen and dining room furniture. Internal wall removed to open up the kitchen diner. New French doors to lead out to new landscaped garden. Complete home automation installation in conjunction with refurbishment of the rest of the property.

The owners – Nathan a company director and his partner Sarah a managing consultant.

Their home – A three-bedroom mock Georgian farmhouse with attic gym, in Slough, Buckinghamshire.

Room size – 3.2m x 8.5m

Designer – David Giles at Cedar and Rose

Cabinetry – Bespoke kitchen units with traditional shaker in-frame doors, price on application. Cedar and Rose.

Project Budget – Undisclosed

Having driven past this property for a number of years when the for sale board went up Nathan and Sarah jumped at the chance of owning it. “We’d been on about what we’d do if it ever came up for sale”, Sarah recalls, “then it did. So it was all systems go”. Once they had the keys, they wasted no time in appointing a contractor to undertake all the heavy lifting and moving they needed. Once it was time for considering who to appoint for the finishing aspects of the work, Nathan contacted us at Cedar and Rose having seen previous work we had done. “Once I had spoken to David and had the initial meeting, I had no problem in instructing him to carry out the works we needed”.

The main body of the work was in the kitchen/diner but we have also had him compete other cabinetry through-out.

DESIGN SOLUTION – David Giles explains …

How did you begin the project?

One of the first things was to remove the internal wall between the kitchen and dining room, enabling more flow between areas and giving the feeling of more space and light.

How did the layout evolve?

This was a collaborative project. Nathan had lots of ideas and knew what he wanted. He needed Cedar and Rose to take his ideas and interpret them into a workable cohesive scheme, which didn’t dominate. There wasn’t a massive area to work with either so every cabinet was made and placed to exactly the way Nathan wanted to store and use the whole space. Hardboard templates were also used to enable them to see the footprint the units and dining table would create.

Tell us about the materials?

We wanted a cohesive flow from the kitchen/dining room, to the hallway and outside space. Natural limestone in a hued beige finish kept the pallet light, with underfloor heating allowing no obstructions with radiators. For the cabinetry we used birch ply, which is so robust you can build planes and boats. The contrast of this material against the painted in-frame doors, adds some warmth and depth when they are open. Stralata granite worktops and upstands were chosen for their colour hues from the door colour and durability.

Was it essential to include plenty of storage?

Yes it was. We were presented with a list of storage needs, from the concealed Vitamix, to exactly where the tea and coffee were to be stored. All the units are unique and the most important aspect to get right was all the tall bank of units having exactly the same size door. This threw up a few design challenges, with what was required to be housed in them, but we achieved it and stops your attention being drawn to them when entering and sat in the dining room.

What do you like most?

Now that we have finished the rest of the cabinetry in the dining room – I love the way the whole space, just works. We were limited on space to achieve all the elements, 6 seating dining space, spacious practical kitchen, casual dining and entertaining. But together with Nathan’s input, everything just sits right.

The Testimonial

Nathan and Sarah
“It's just so rare these days to find such friendly professional, reliable and skilled craftsmen. The work done was nothing short of outstanding, and has exceeded all of our expectations. Thank-you”

About The Project

Similar Projects

Handleless modern bespoke kitchen

Handleless Modern Bespoke Kitchen

View Project
Bespoke Shaker Kitchen

Bespoke Shaker Kitchen Diner with custom fitted furniture

View Project